I am… Americano

00_coffee_Otilia_1050

Otilia Drăguțanu: o femeie de succes nu renunţă

– A cup of coffee please.
– Skinny or fat?
– Sorry?
– Regular or tall? What will you order be?
– Emm….
«We are what we drink», 2010


Anul trecut ne-a înfrumusețat zilele de luni cu edițiile colorate și pline de emoții ale proiectului «Monday Coffee». Și cum Taste of Life și echipa Tucano nu pot sta locului și nu pot să se oprească din explorarea minunilor și oamenilor acestei lumi, pornim împreună un proiect nou, la prima ediție a căruia am avut onoarea să-l invităm pe Artur Gurău. Fiecare om e deosebit, avînd un caracter aparte. Poate fi ceva mai sever și profund ca un espresso. Poate fi usor și dulciu, ca un cappuccino. Sau… ca o adiere de vînt, irepetabil ca un mint mocca. Cine sunt oaspeții noștri? îi vom descoperi pas cu pas la fiecare ediție!

* * *

01_coffee_Otilia

………Eu sunt………


În multe situaţii foarte raţională…

În unele, destul de emoţională. Când este nevoie de acţionat cu sânge rece, sunt cât se poate de logică. Dar sunt şi cazuri când las emoţiile să iasă la suprafaţă, de exemplu mă emoţionează copiii şi animalele. În ziua de azi nu poţi să te bazezi doar pe raţiune sau pe emoţii, ambele fiind la fel de importante. Dacă reuşeşti să menţii echilibrul între acestea două, ai şanse să fii cu adevărat fericit.


A fi femeie de afaceri, în primul rând, însemna muncă…

Şi nu, în ultimul rând, sacrificii. Minusul mare e că uneori simţi că dăruieşti job-ului cele mai frumoase clipe din viaţă ta. Mai ales, te doare sufletul, atunci când e vorba de timpul pe care ar fi trebuit să-l petreci cu copiii… Plusul e că ceea ce fac îmi aduce împlinire, independenţă financiară, inspiraţie. Până la urmă găsesc timp şi pentru familia mea.


Primii paşi în business e bine să-i faci, atunci, când ai avantajul inocenţei…

Deşi e paradoxal, eu mă bucur de faptul că, în momentul în care începeam activitatea, nu eram perfect conştientă de toate riscurile pe care le voi înfrunta. Altfel aş fi cedat poate prea uşor într-un moment de criză. Ochelarii roz m-au ajutat să ajung cu afacerea până acolo de unde nu mai era cale întoarsă. Sunt recunoscătoare pentru acest lucru.

Primăvară mă trezesc mereu cu zâmbetul pe buze…


Dimineţile mele încep diferit, în funcție de anotimp…

Primăvară mă trezesc mereu cu zâmbetul pe buze. Iarna e un pic mai greu. De regulă, mă scol la ora 6.00, ca să-mi pregătesc băiatul de şcoală şi să stau puţin de vorba cu fata mea. Îmi conduc soţul şi, când toţi pleacă, am grijă de treburile mele şi plec la serviciu.


La sfârşit de zi mă gândesc cum să ajung mai repede în pat cu cartea mea preferată…

Îmi place să citesc, stând în linişte. Mă grăbesc acasă şi pentru că ai mei au nevoie de mine. Trebuie să-mi ajut băiatul cu temele pentru acasă. Fiica e la vârstă „de ce-ului” şi are un milion de întrebări. Nu pot să o las fără răspunsuri. Căldura pe care o primesc de la familia mea mă face să depun orice efort necesar ca să pot fi acasă la şase.


O femeie de succes nu renunţă…

Problema majorităţii persoanelor care nu reuşesc este că renunţă înainte de timp. O femeie de succes ţine foarte mult la dezvoltarea ei personală – literatură, autoinstruirea, cunoştinţele noi – toate astea stau la baza mişcării spre scopul propus. O femeie de succes are grijă de ea, căci înţelege că dacă nu este bine, nu poate oferi nimic celor din jurul ei. Şi nu, în ultimul rând, o femeie de succes ştie să facă o pauză la momentul potrivit.


Astăzi ritmul meu de viaţă este unul frenetic…

Era o perioadă, când trăiam de parcă mă fugărea o haită de câini. Un cunoscut mi-a zis: sunt 24 de ore într-o zi, de ele dispui tu şi Obama şi Donald Trump. Mi-a dat de înţeles că nu e vorba de timp, ci de faptul cum îţi programezi ziua. Sentimentul că alergi e doar o senzaţie, mai mult, e o boală a contemporanilor noştri, care poate fi tratată doar cu depunerea anumitor eforturi.


Nu ţin neapărat ca toţi să mă placă…

Dacă e momentul şi există necesitatea să spun ceva nu tocmai plăcut, o spun. E mult mai bine să rezolvi totul pe loc, decât să laşi problemele pe ziua de mâine. Intenţionat nu fac rău nimănui. Şi totuşi, pentru mine e important ce gândesc oamenii, cei care îmi sunt dragi, iar de părerea celorlalţi nu prea îmi fac griji. Uneori, acest lucru îţi iroseşte prea mult din timp şi fără nici un rost.


Valorile mele de bază sunt…

Echitatea. Cred în legea cauzei şi efectului. Orice acţiune generează consecinţe, chiar dacă nu le vezi imediat… Universul are grijă să primeşti ceea ce dai. Cred în oameni, activul cel mai important, pe care îl poate deţine cineva, sunt relaţiile cu oamenii. Cred în muncă mai mult decât în talent. Cred într-un viitor frumos, fără optimism nu ai şanse să trăieşti viaţă pe care ţi-o doreşti.


Am realizat mai multe decât unii şi mai puţine decât alţii…

Dar sunt foarte mulţumită de ceea ce am. În fiecare dimineaţă, trezindu-mă, spun „mulţumesc” pentru faptul că am doi copii frumoşi, că am reuşit să obţin rezultatele pe care le merit, prin muncă depusă. Sunt încă multe de făcut, căci provocările nu se termină niciodată. Şi oricât nu m-ar întreba cei din jur dacă am de gând să mă opresc, răspunsul este „nu, niciodată”. Sunt prea dependentă de independenţa pe care o am (zâmbeşte).


02_coffee_Otilia
03_coffee_Otilia 04_coffee_Otilia 05_coffee_Otilia 06_coffee_Otilia


………I am Americano………


Americano este o cafea cu aromă puternică, consistentă și cu un gust amar plăcut.
Există două tipuri de Americano. Cafeaua americană, sau cafeaua zilei, este preparată într-o mașină de cafea cu filtru. Iar Americano europenizat este acea cafea în compoziția căreia intră cantități egale de espresso și apă. În primul caz, cantitatea de cofeină în cana de Americano este mult mai mare decât într-un espresso standard. În al doilea caz, va fi aceeași, însă concentrația de cofeină este redusă semnificativ.


07_coffee_Otilia_collage


* * *


Tucano Coffee este membru oficial al Specialty Coffee Association of Europe.
Specialty Coffee este cafeaua făcută din boabe selecționate și constă aproape în întregime din Arabica. Ea a fost crescută la o altitudine de 1000-1300 metri deasupra nivelului mării, în funcție de regiune. Acolo cresc niște copaci deosebit de sensibili la factorii externi. Ei sunt într-o continuă luptă pentru supraviețuire, păstrând tot ce este mai bun pentru boabele de cafea. De asemenea, boabele trec printr-un proces special de sortare (până la 15 etape) și un mod special de prăjire.
Pe sacii cu cafea marca Specialty este indicată nu doar țara unde aceasta a fost crescută, dar și zona sau plantația, iar acesta este întotdeauna din aceeași recoltă. Cultura Specialty are cea mai scurtă durată de creștere din industria cafelei.
Atunci când oamenii vorbesc despre cafeaua Specialty ei vorbesc despre arta de preparare a cafelei proaspăt prăjite, despre raportul corect între cafea și apă. Este vorba și despre acele tipuri de cafea care au fost cultivate în cele mai potrivite pentru creștere zone ale lumii și cele care au personalitate și calitate superioară. Este vorba și de un mod special de prăjire, care, pe lângă faptul că este ales pentru fiecare tip de cafea în parte, este personalizat și pentru fiecare lot de boabe.
Cafeaua Specialty este livrată rapid la consumator, după ce este pregătită cu echipamente profesionale. Astfel, mișcarea „Specialty coffee” este ceea ce unește cultivatorii de cafea, pe cei care-o prăjesc, lanțurile de cafenele și barmanii.
În SUA, mișcarea „Specialty coffee” a fost inițiată în 1982 (SCAA – Specialty Coffee Association of America), în Europa s-a lansat în 1998 (SCAE – Specialty Coffee Association of Europe).


photo Eva Elena

Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md