#OUR @COLUMNISTS

00_our_columnists_Gherciu_Ana_smile_3_1050

Ana Gherciu: Vreau să văd zâmbete până la urechi…

Înainte îmi plăcea să merg pe stradă și să fiu foarte atentă la trecători. Încercam să-mi imaginez cum sunt viețile lor după privire, după prezența sau absența zâmbetului, după culorile hainelor etc.

Acum prefer să n-o mai fac.

Tot ce-aș vedea în trecătorii solitari este plictiseala. Nu contează cât de colorat sunt îmbrăcați, fiindcă privirea, cearcănele și buzele strânse arată cât de triști, obosiți, sătui sunt. Toate acestea se schimbă, însă, imediat ce se întâlnesc cu vreo cunoștință, amic, prieten, rudă. Atunci trebuie să arătăm că la noi totu-i minunat, extraordinar, excelent și așa mai departe.

Nu mai e la modă să fii trist. Acum trebuie să fii plin de energie și speranță ca să le-o poți transmite interlocutorului, altfel cui mai trebuiești? Nimeni nu are nevoie de cineva care s-a certat cu șeful la lucru, cu iubitul – din cauza unei mari drame „din familie” sau cu părinții – din cauza că treci prea rar pe la ei.

Nu pot să echivalez această nouă trăsătură a tinerii societății, din care fac parte și eu, decât cu cinism. Și, nu știu cum, mi s-a făcut dor de oameni adevărați, oameni cu emoții. Vreau să văd zâmbete până la urechi, oameni care nu se sfiesc să spună că au plâns, că le-a fost sau le este greu, sau că sunt fericiți, cu adevărat fericiți. Vreau să văd oameni curioși să afle răspunsul la „ce mai faci” și oameni dornici să povestească ce mai fac. Iar cei care nu vor să răspundă – să evite acel banal „bine, merci”.

Am impresia că acești cinici speră că dacă alții vor crede că aceștia sunt fericiți, poate, până la urmă chiar vor fi. Până la urmă ocupându-se mai mult de ceea ce cred alții uită să îngrijească de propria fericire.

Am mai observat că nu mai este la modă să ai o viață simplă, care este departe de scenariul unui film. Acum este fain dacă în viața ta se întâmplă cel puțin o chestie ciudată pe zi, cel puțin o chestie extraordinară pe săptămână și, neapărat, o evadare neplanificată undeva. Nu de alta, dar trebuie să ai ce povesti cunoștințelor, amicilor, prietenilor, rudelor pe care-i vei întâlni.


Așadar, nu uitați, zâmbiți, c-apoi ce va crede lumea?

Ana GHERCIU.

Gherciu-Ana

 

Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md