#OUR @COLUMNISTS

00_our_columnists_Gurdila_Alex_140625

Alex Gurdila: Lăsați tusofcile și mergeți la sat!

De vreo doi ani tot auzeam despre aşa-numitul agroturism moldovenesc. Că te duci la vreo mătuşică în satul cutare, eşti hrănit şi/sau îmbătat cu produse locale şi te întorci de acolo ca nou. Cum? Habar n-aveam.
Până anul trecut, unicul eveniment sau loc care promova acest agroturism era Gustarul, dar îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru faptul că a inspirat multă lume să dezvoltă această ramură Mistică. Ospitalieră. Tradiţională.

***

Două săptămâni în urmă, pe neprins de veste, am primit oferta de a merge la Ţîpova pe noapte. Şi pentru că mi-e dat ca vineri, sâmbătă şi duminică dimineaţa să fiu nevoit să stau la Chişinău, am primit doar pentru perioada zilei.
Am încărcat harta în telefon şi ţop-ţop-ţop cu maşinile pân’ acolo. Deja pomeniţi în sătucul mistic, am mâncat repejor fructe uscate cu 50 de grame de Nucul de Aur – o licoare delicioasă, fabricată în Moldova. Am coborât în canion în pas alergător. Aici istoria e asemănătoare cu a majorităţii celor care merg la Ţîpova, aşa că o să stick to the point of the story.
Reveniţi, sleiţi de puteri şi cu o poftă zdravănă de a mânca, discutam între noi unde am putea găsi de-ale gurii. Mai ales că la Hanul lui Hanganu nu puteam merge până nu venea celalalt grup de oameni.
Şi cum se spune că Dumnezeu îţi trimite semne mici, dar care îţi schimbă destinul, a apărut din senin un localnic foarte colorat. Noroc-noroc, eu îs Saşa, ooo, tu eşti chiosca, şi făşeţ’, daţi-mi un 5 lei, hai că vreu un 50 gram, n-aveţi, ei păcat. Până nu ne-am gândit să-i propunem un schimb capitalist: noi îi dăm bani, el ne dă de mâncare. Zis şi făcut.
Saşa s-a dovedit a fi un băiat tare de treabă. În vârstă de 37 de ani, este un om harnic, care foarte tare îşi iubeşte pământul, biserica şi mama. Exact ca-n romane. Ne-a povestit pe drum spre casa lui, că a făcut curat în cimitir. Că într-o lună de la Blajini parcă nici n-a fost picior de om pe-acolo. Şi mai lucrează şi clopotar în mănăstire. Face asta de mic copil.
O mică paranteză se cere aici. Trecând printre case am văzut doi consăteni de-ai lui pe care i-am întrebat dacă brânza pe care o face vaca lui Saşa e bună. Şi tot ce ne-au răspuns a fost „Ei, şi vrei de la un alcogolic? O să vă mintă.” Dragostea între moldoveni n-are hotare.
Ghidul nostru ospitalier avea acasă vreo 8 câini, 4 pisici şi 4 sau 5 gâşte. Toţi erau foarte gălăgioşi, îţi dai seama. Câinişorii erau mici şi printre cei 3 fraţi dolofani şi cam urâţei s-a ivit unul micuţ şi păcătos care a venit singur la noi. Ceilalţi schiorlăiau de le tremura blana.
Mama lui Saşa a ieşit din casă îmbrăcată aşa cum i se cade unei gospodine: cu haine de lucru, şervet pe umăr şi părul prins. După un schimb sec de vorbe, am trecut la treabă. Ne-am pomenit în faţă cu un borcan de 3kg de caş bun-bun. 120 de lei. CUM? Evident, am început să ne târguim.
Peste o oră situaţia era următoarea: am băut 1 sticlă (la degustare) de vin rose de casă. Am mâncat aproape jumătate de borcan de caş. Am aflat că o grădină îngrijită ca lumea îţi e de ajuns ca să te întreţii în Ţîpova. Şi că pensia pe care o primesc nici nu încapă în palmă, pentru că e aproape de zero lei. Am aflat că pe cel mai micuţ şi frumuşel câine îl cheamă Borea.
Abia ţinându-ne pe picioare şi foarte sătui, i-am mulţumit lui chiosca meu şi mamei sale şi ne-am dus la Lalova, unde e situat Hanul lui Hanganu. Dar o să opresc povestirea aici. Şi o să îţi propun să-l descoperi de unul singur sau împreună cu cei mai apropiaţi oameni. Şi nu vă sfiiţi să mergeţi la Nistru ca să hrăniţi caii. Şi, neapărat!, salutaţi-vă cu toţi oamenii pe care îi vedeţi prin sate.

01_our_columnists_Gurdila_Alex_140625

02_our_columnists_Gurdila_Alex_140625

03_our_columnists_Gurdila_Alex_140625

04_our_columnists_Gurdila_Alex_140625

05_our_columnists_Gurdila_Alex_140625


Lăsați tusofcile și mergeți la sat!

Alex GURDILA.

Gurdila_Alexandru

 

Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md