Quinoa cu legume de sezon

00_reteta_Gourmand{eye}_#03_1050

Daca doriti ceva deosebit, estetic, dar si sanatos, reteta de mai jos o sa va satifaca dorintele

Quinoa este o pseudo-cereală, una plină de nutrienți și proteine, proteine de origine vegetală, mult mai ușor de asimilat de către organismul uman, față de cele de origine animalieră. Quinoa este o proteină completă, conținând aminoacizii necesari organismului, în special lizina, aceasta fiind responsabilă de creșterea și repararea țesuturilor. Quinoa mai conține și fier, calciu, magneziu, fosfor, mangan, și evident fibre.
Important de știut: quinoa nu conține gluten, scade colesterolul și previne bolile de inima, previne și amelioreaza diabetul, îmbunatățește memoria, ajuta la intarirea oaselor, etc.
În popor i se mai spune și aurul incașilor, tocmai pentru proprietățile sale nutritive.

 

01_reteta_Gourmand{eye}_#03

 

{INGREDIENTE}
• 2 fire de mangold
• 2 fire de kale
• o mană bună de păstăi
• 2-3 morcovi medii noi
• 1/2 ceapă
• 1/2 cană de quinoa
• 1 cană de apă
• 2-3 căței de usturoi
• 2-3 roșii decojite
• sare și piper
• un praf de boia
• 2-3 linguri de ulei de susan

 

02_reteta_Gourmand{eye}_#03
^ kale proaspăt

03_reteta_Gourmand{eye}_#03

 

{METODA DE PREPARARE}

Quinoa se fierbe, adăugând un pahar de apă la o jumătate de pahar de quinoa uscată. Se condimentează cu sare și piper, și se unge cu o lingură de ulei de susan.

Cât timp fierbe quinoa, pregătim legumele. Păstăile, morcovul, mangoldul și kale se spală bine, se taie sau se rup bucăți mai mici (morcovul am preferat să-l tai julienne). Într-o tigaie se adaugă ceapa, se călește, apoi se adaugă legumele (morcovul și kale le lăsați pentru mai tarziu) și se sotează (eu prefer să o fac fără de ulei, lucru pe care vi-l doresc și vouă, în caz de necesitate adăugați apă) timp de câteva minute.
Când legumele sunt aproape fierte se adaugă roșiile făcute sos, se condimentează cu usturoi pisat, sare și piper, și se adaugă o lingură de ulei de susan, și se mai lasă 1-2 minute la foc. Tot acum adăugați și quinoa fiartă.

Este o mâncare care poate fi savurată atât caldă, cât și rece. Pentru a bucura ochiul, poate fi decorată cu câteva fire de morcov și frunze de kale crude.

Savurați cu plăcere!


***

Special for Dolce Vita
Rodica DUMBRAVEANU
blogger Gourmand{eye}

Dumbraveanu_Rodica

 

photo & recipe Rodica Dumbraveanu
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md