DESTINATION: pe urmele lui Hemingway

00_explore_the_world_#05_1050

Singurul lucru care l-a putut omorî pe Hemingway a fost chiar el însuşi

01_explore_the_world_#05

Ieri, Papa (așa îl striga fiul lui cel mic Gregory, venit pentru prima vacanță în Cuba și așa i-a rămas apelativul) a împlinit 115 ani. Hemingway a avut o viață foarte agitată și plină de evenimente. A trăit și s-a implicat în ambele războaie mondiale, a fost journalist în timpul războiului civil din Spania, a primit premiul Nobel pentru literatură în timpul vieții, a iubit la nebunie pisicile, a fost un pasionat de vânătoare, pescuit, a și avut numeroase accidente legate de aceste pasiuni, iar preferințele lui pentru consumul de alcool au fost bine-cunoscute.

Papa nu a fost doar un mare scriitor, el a fost de asemenea și un călător înrăit care a petrecut perioade lungi la Paris, Madrid, Pamplona, Veneția, Havana și Key West. A scris foarte mult despre aceste locuri în romanele și nuvelele sale, asigurându-se că faima lor va dura o eternitate.

 

Paris

02_explore_the_world_#05

„Dacă ești suficient de norocos să fi trăit la Paris în tinerețe, atunci oriunde vei merge în restul vieții, orașul rămâne cu tine.”
Hemingway iubea Parisul, iar Parisul îl iubea pe el. Localul lui favorit era Ritz-ul despre care scria că ”Ori de câte ori visez la Paradis, acțiunea are loc în Paris Ritz”. Iubea să stea la barul (care acum îi poartă numele) din holul hotelului la un pahar de vorbă cu F. Scott Fitzgerald, iar când i se făcea foame, mergea la Braseria Lip din bulevardul Saint-Germain pentru bere și cartofi cu cârnăciori. De altfel, această Braserie clasică există până acum și au același meniu.

Madrid

03_explore_the_world_#05

”Nimeni nu merge la culcare în Madrid până nu au ucis noaptea. Întâlnirile cu prietenii sunt programate de obicei după miezul nopții, la cafenea.”
Madridul, zgomotos și colorat… După Războiul Civil și Războiul II Mondial, Papa a stat în Madrid. Obișnuia să stea la sfat cu Ava Gardner în Cerveceria Alemana, care îi povestea despre aventurile sale amoroase.

Pamplona

04_explore_the_world_#05
“Pamplona is changed, of course, but not as much as we are older. I found that if you took a drink that it got very much the same as it always was.”
Pamplona a fost prima lui obsesie. A fost un roman reciproc. A călătorit de 9 ori în acest oraș. Hemingway a fost atât de încântat de Pamplona, încât după moartea lui, autoritățile orașului au numit o stradă în cinstea lui și i-au ridicat monument. Corrida a fost tabloul principal pentru Papa în acest oraș din Țara Bascilor.

Havana

05_explore_the_world_#05

”Mi mojito en la Bodeguita, mi daiquiri en el Floridita.”
La Bodeguita del Medio este locul unde s-a născut mojito și este exact ceea ce a băut Hemingway aici. Locul a fost vizitat de mulți oameni faimoși: Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez, Marlene Dietrich, Nat King Cole și alții. Iar Floridita este leagănul daiquiri.
Cuba a avut trei personaje emblematice: Che, Fidel și Hemingway. Idila sa cubaneză a durat de la începutul anilor ’30 până în 1960. Cuba a fost o sursă de inspirație pentru multe lucrări ale sale. Cel mai cunoscut roman scris aici a fost ”Bătrânul și marea”. De altfel, localnicii îl consideră pe scriitor un mare cubanez.

Peru

06_explore_the_world_#05

”We fished 32 days, from early morning until it was too rough to photograph and the seas ran like onrushing hills with snow blowing off the tops. If you looked from the crest of the sea toward the shore, you could see the haze of sand blowing as the wind furrowed the hills and scoured and sculptured them each day.”
Hemingway a avut o singură călătorie în America de Sud și a petrecut o lună acolo. A fost exclusiv pentru pasiunea sa pentru pescuit. Peru este o țară minunată care are de toate: soare, mare și junglă.
A supravieţuit antraxului, malariei, pneumoniei, hepatitei, cancerului de piele, diabetului, accidentelor de avion (2 – în timpul călătoriei în Africa), rupturii de splină, fracturii de craniu şi de vertebre. În final, s-a dovedit că singurul lucru care l-a putut omorî pe Hemingway a fost chiar el însuşi – s-a sinucis cu arma preferată.


***

Let’s discover the world together!
Diana MOCANU.

Mocanu_Diana


Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md