GUSTURI DIN COPILARIE

00_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan_2

Bloggerii Marcel Varmari si Elena Madan isi amintesc de copilarie si gatesc orez cu lapte si compot de fructe.

«Mi-am petrecut copilăria în praful de pe uliţă,
jucându-mă cu linguri şi strecurători în nisip.
Străbunica mea făcea pâine şi
de fiecare dată un lighean întreg de gogoşi,
pe care îi mâncam cu zahăr.»

Andrea Ursu.

 

Amintirile din copilarie petrecuta la tara nu sunt doar un set de tablouri, ci au mirosul si gustul lor specific. Cu fiecare editie al acestui minunat proiect realizat impreuna cu gama de Zahar Cinci Inimioare ne vom avinta in copilariile eroilor nostri si vom gusta din delicioasele bucate dulci si vom afla recetele pastrate cu mare drag din generatie in generatie. Astazi, alaturi de food-bloggerii Marcel Varmari si Elena Madan am gatit orez cu lapte si compot de fructe!

 

01_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

02_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

03_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

04_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

05_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

06_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

07_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

08_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

 

Cit de des in copilarie mergeati la tara?

Marcel: Deoarece parintii mei sunt de la sat, deseori mergeam la tara la bunei. Cum numai incepea vacanta de vara, mama imi facea valiza si plecam sa petrec timpul liber la tara, la aer curat, unde de dimineata devreme pina seara tirziu nici nu intram in casa. Asa a fost pina in clasa a 11-a.

Elena: Parintii mei la fel, sunt de la tara. Deci, in fiecare vara mergeam la bunei. Jumatate de vacanta petreceam la buneii din partea tatalui si alta jumatate la rudele din partea mamei.

 

Ce amintiri v-au lasat aceste escapade?

Elena: Satul buneilor din partea tatalui se afla nu departe de Chisinau – Truseni, localitate faimoasa pentru livezile de ciresi. Suntem sase verisoare si bunelul ne-a “daruit” fiecareia cite un copac de cires in curtea casei. Deseori ma cataram sus – sus pentru a gusta din cele mai gustoase si carnoase fructe. Atunci, nu stiu de ce, dar nu aveam frica deloc.

Marcel: Amintiri sunt multe si diverse (zimbeste). Odata am mers la prins raci, care se ascundeau in gauri in malul raului. Pentru a-i scoate de acolo, ne scufundam sub apa, bagam mina in gaura si in moment ce racul intepa de deget il prindeam si il scoteam la sufrafata. Asa faceam pina nu ni se umflau degetele. Intr-o zi am prins raci cit o caldare. I-am fiert in apa sarata, iar cind am vrut sa-i mincam, ce ne mai dureau degetele! Dar nu ne-a fost deajuns si dupa ce i-am mincat, am mers la pescuit si nu ne-am oprit, pina nu am facut rost de o tortba plina de peste. Bunica, vazindu-ne si-a pus miinile in cap: ce sa faca cu atita peste? (zimbeste).

 

Care gusturi vi se asociaza cu copilaria petrecuta la sat?

Marcel: Terci din orez cu lapte – el difera foarte mult de cel facut la oras cu lapte pasteurizat. Buneii mei aveau vaca, deci laptele mereu era “fresh”, iar orezul preparat cu el capata un gust absolut deosebit. Mmmm! Bunica facea mai multe portii, decit eram noi in stare sa mincam si ceea ce raminea ducea in Casa Mare, unde stind la racoare, timp de 7-8 ore, orezul prindea o crusta fina si noi il mincam apoi cu dulceata.

Elena: Adoram placintele cu brinza, cu cartofi si cu visina, pe care le facea bunica mea. Dar, in general copilaria petrecuta la tara mi se asociaza cu gustul compotului din fructe proaspete din gradina bunicii.

Marcel: Ah, da! Compot! Ce vara fara compot la tara!

 

 

~ Retetele ~

09_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan

Orez cu lapte “reloaded”

Ingrediente (2 portii):
– 100gr orez cu bob rotund
– 500ml lapte
– 100gr lapte condensat
– 50gr de zahar Cinci Inimioare
– batoane de scortisoara
– scortisoara macinata
– esenta de vanilie

Formula magica:
Se pune laptele la fiert, impreuna cu 1-2 batoane de scortisoara. Dupa ce da in clocot, puneti capacul si lasati sa se infuzeze aproximativ 10 min. Scoateti batoanele de scortisoara, adaugati laptele condensat, orezul si zaharul. Fierbeti la foc mic, amestecand periodic, aproximativ 30 de minute. Luati cratita de pe foc si adaugati esenta de vanilie si scortisoara macinata. Serviti orezul cald in boluri si decorati cu fructe proaspete de sezon.

 

10_Gusturi_Din_Copilarie_Marcel_Varmari_Elena_Madan
Compot de vara

Ingrediente (la 2 litri de apa):
– Fructe de sezon (2 piersici, 2 pere, 4 prune, 4 caise, un pumn de agris, 1 mar, 1/3 de lamaie) taiate cubulete
– 8 linguri de zahar Cinci Inimioare
– Mirodenii dupa gust (batoane de scortisoara, stelute de anason, ghimbir)

Formula magica:
Se dau in clocot toate ingredientele si se fierb aproximativ 15 minute. Se serveste racit.


photo Eva Elena

Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md