GUSTURI DIN COPILARIE

00_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga_1050

Tania Cerga: Noi, cei nascuti inainte de epoca gadgeturilor ieseam afara dis-de-dimineata si veneam seara tirziu, facind repaos doar la amiaza, pentru a lua prinzul.

«Mi-am petrecut copilăria în praful de pe uliţă,
jucându-mă cu linguri şi strecurători în nisip.
Străbunica mea făcea pâine şi
de fiecare dată un lighean întreg de gogoşi,
pe care îi mâncam cu zahăr.»

Andrea Ursu.

 

Amintirile din copilarie petrecuta la tara nu sunt doar un set de tablouri, ci au mirosul si gustul lor specific. Cu fiecare editie al acestui minunat proiect realizat impreuna cu gama de Zahar Cinci Inimioare ne vom avinta in copilariile eroilor nostri si vom gusta din delicioasele bucate dulci si vom afla recetele pastrate cu mare drag din generatie in generatie. Astazi, alaturi de interpreta Tania Cerga am gatit niste papanasi dulci si deliciosi!

 

01_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga

02_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga

03_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga

04_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga

05_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga

06_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga

07_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga

Cum si unde ti-ai petrecut copilaria?

Sunt oraseanca in a treia generatie, ceea ce inseamna ca buneii mei au trait in Chisinau, parintii mei traiesc in Chisinau si, respectiv, noi cu fratele meu ne-am petrecut copilaria aici. Imi invidiam prietenii, care la fiecare sarbatoare plecau la tara la bunei, eu fiind lipsita de aceasta oportunitate. Desi, buneii mei traiau intr-o zona linistita cu case pe pamint si de exemplu o capra care paste iarba sau niste gaini ce aleargau prin mahala nu erau ceva exotic pentru mine, dar oricum vroiam sa plec la tara, mai ales vara.

 

Care este cea mai mare nazbitie facuta de tine in copilarie?

Cea mai nazbitioasa etapa a copilariei mele a fost in anii 88-90, cind Chisinaul arata ca un santier: urbanizarea era in toi, cladirile cu multe etaje cresteau ca ciupercile dupa ploaie si multe ramineau nefinisate. Ele prezentau un mare interes pentru copii. Parintii nu ne permiteau sa ne jucam in astfel de locuri si cam isi faceau griji pentru noi. Noi insa, ne avintam sa alergam acolo fara nici o frica. O data in timpul jocului mingea a zburat intr-o groapa dintr-un santier si noi cu fratele, fara a sta pe ginduri, am sarit dupa ea peste gard… Am iesit de acolo cu parul plin de scai. Mama a fost nevoita sa ma tunda scurt. Am cam primit-o noi in ziua ceea.

 

Esti o mamica minunata, copilaria fiicei tale difera mult de a ta?

Noi, cei nascuti inainte de epoca gadgeturilor ieseam afara dis-de-dimineata si veneam seara tirziu, facind repaos doar la amiza, pentru a lua prinzul. Priveam filme cu Bruce Lee si il imitam in jocurile noastre, tipind «Kia-kia». Desenele animate erau pentru noi o raritate: asteptam cu nerabdare ziua de simbata, ora 14.00 ca sa le privim. Ce fericire mai era! Copiii nostri, desi traiesc intr-o lume mult mai confortabila, sunt mai limitati la capitolul «cum sa-ti faci copilaria fericita». Dar din alta parte, gadgeturile ne fac viata mai usoara, cind plec noi cu Izel vorbim prin skype si asta iti face minunata seara intr-un oras strain.

 

Care sunt gusturile copilariei tale?

Cuvintul «copilarie» mi se asociaza cu gustul de cirese. Si anume acele, care cresteau in copac la vecin. La el se coceau primele din toata mahala si el cam repede raminea fara ele si apoi se supara. Apoi vin patiseriile gatite de bunica. La fiecare sarbatoare ea facea trei feluri de rulade: cu visina, cu nuci si cu dulceata. Pe linga asta mai facea si cornisoare cu dulceata de trandafir. Si desigur papanasii gatiti de mama pentru dejun. Ne placeau foarte mult.

 

 

~ Reteta Copilariei ~

08_Gusturi_Din_Copilarie_Tatiana_Cerga

Papanasi

Ingrediente:
200g de brinza de vaci
1 ou
2 linguri de faina
1 lingura de crupa de gris
2 linguri de zahar Cinci Inimioare
ulei de floarea soarelui

Formula magica:
Brinza, oul, crupa si zaharul se mesteca pina la o masa omogena. Se formeaza papanasii, se tavalesc in faina si se prajesc pe tigaie in ulei pina se rumenesc. Se adauga smintina sau dulceata.


photo Eva Elena
place Showroom KuchenLand

Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md