GUSTURI DIN COPILARIE

00_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie_1050

Svetlana Aghenie: De data asta chiar am fost foarte norocoase cu mamica si uite ca visul nostru s-a implinit.

«Mi-am petrecut copilăria în praful de pe uliţă,
jucându-mă cu linguri şi strecurători în nisip.
Străbunica mea făcea pâine şi
de fiecare dată un lighean întreg de gogoşi,
pe care îi mâncam cu zahăr.»

Andrea Ursu.

 

Svetlana Aghenie locuieste in Sadova, raionul Calarasi. Ea – este castigatoarea concursuluiSelfie cu desertul tau” organizat pe pagina oficialăZahar Cinci inimioare” de pe Facebook. Redactia noastra a acceptat cu mare drag invitatia si am ramas atit de impresionati de aceasta minunata familie, ca nici nu prea vroiam deja sa facem drumul inapoi la Chisinau. In acest sat si in aceasta ograda proiectul «Gusturi din copilarie» parca a capatat un sens deosebit.

 

01_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

02_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

03_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

03-02_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

04_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

05_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

06_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

07_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

08_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

09_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

10_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

11_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

 

Cum si unde ti-ai petrecut copilaria?

Am copilarit in satul in care m-am nascut. Sadova e un loc cu privelisti deosebit de frumoase, cunoscut prin oameni prietenosi si ospitalieri. Aici pretutindeni te simti ca acasa. Chiar daca intilnesti pe cineva necunoscut, e de ajuns sa spui ai cui fiica esti, pentru ca omul sa-ti zimbeasca prietenos. Probabil, sunt norocoasa pentru ca m-am nascut in sat: aveam ciini si pisici, mincam poama si cirese pe saturate, respiram aer curat. De fapt, copilaria mea continua – mai locuiesc in casa parinteasca.

 

Care este cea mai mare nazbitie facuta de tine in copilarie?

Nu prea aveam chef de nazbitii, pentru ca taticul era sever. Deseori chemam copii la mine in ograda, fiindca parintii de frica sa nu mi se intimple ceva nu-mi permiteau sa o parasesc pentru mult timp. Si totusi, tin minte cum odata cu prietenii am scris cuvintul «Stop» pe o foaie A4 si am agatat acea foaie pe o fringhie trasa peste drum. Timp de jumatate de ora urmaream peste gard cum soferii nedumeriti opreau masinile lor si, scarpinindu-se pe cap, faceau cale intoarsa.

 

Care sunt gusturile copilariei tale?

Cind zic de gusturi din copilarie, imi aduc aminte de matineul de absolvire da la gradinita, pentru care mamica a facut atitea dulciuri. Pentru ea orice e posibil pentru ca a lucrat in industria alimentara si le stie pe toate! De asemenea, copilaria mi se asociaza cu gustul de clatite, pe care le prepara mama in fiecare an de hramul casei. In aceasta zi rudele noastre apropiate se string cu totii si petrecem de minune. Eu, in genere am o mamica minunata, de la care am preluat multe secrete culinare si pe care sunt gata sa le impart si cu cititorii.

 

Ce te-a motivat sa participi in concurs?

Nu e prima data, cind iau parte in concursurile anuntate pe pagina oficiala «Zahar Cinci Inimioare» de pe Facebook. Data trecuta am participat cu reteta unui cozonac de Pasti, dar cit nu ne-am dorit locul intii, totusi l-am luat pe al doilea. De data asta chiar am fost foarte norocoase cu mamica si uite ca visul nostru s-a implinit!

 

 

~ Reteta Copilariei ~

12_Gusturi_Din_Copilarie_Svetlana_Aghenie

Biscuiți «Piersici»

Ingrediente:

pentru aluat:
3 ouă
200g Zahăr Cinci Inimioare
100g unt
3 linguri smîntînă
0,5 kg făină
sucul a ½ din lămîie
1 Praf de copt

pentru ornare:
Suc de morcov
Suc de sfeclă Zahăr
Lapte condensat
Unt
Frunzulițe de piersici (sau de care aveți la îndemînă)

Formula magica:

Frămîntăm un aluat din făină, ouă, zahăr, unt, smîntînă, suc de lămîie și praf de copt în cantitățile corespunzătoare. Punem aluatul în frigider pentru o jumătate de oră. După ce scoatem aluatul din frigider îl tăiem în mici bucăți, oferindu-le forma unor gogoașe. Le așezăm pe tavă și le coacem în rolă la temperatura de 180 grade pentru o jumătate de oră. Pentru a obține culoarea necesară, pregătim 2 vase cu suc de sfeclă și suc de morcov. Luăm fiecare biscuit obținut și îl trecem prin sucul de sfeclă/morcov (în dependență de culoarea pe care dorim să o obținem). Pentru a reda forma unor piersici, potrivim cîte 2 biscuiți și îi asamblăm unul de celălalt cu lapte condensat, iar pentru ca evita dezlipirea lor umplem golurile cu unt. Formele obținute le trecem prin zahăr și le așezăm pe un platou, pentru puțin timp, pentru a obține o mai bună fixare a biscuiților. Ornăm piersicii cu frunze, pentru a avea un aspect mai plauzibil. Poftă bună !


photo Eva Elena
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md