GUSTURI DIN COPILARIE

00_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

Ludmila Agheni: In reteta scria 300 grame de unt, iar eu am pus 3 kg!!! )))) deci… Am scaldat toata bucataria in unt topit.

«Mi-am petrecut copilăria în praful de pe uliţă,
jucându-mă cu linguri şi strecurători în nisip.
Străbunica mea făcea pâine şi
de fiecare dată un lighean întreg de gogoşi,
pe care îi mâncam cu zahăr.»

Andrea Ursu.

 

Amintirile din copilarie petrecute la tara nu sunt doar un set de tablouri, ci au mirosul si gustul lor specific. Cu fiecare editie al acestui minunat proiect realizat impreuna cu gama de Zahar Cinci Inimioare ne vom avinta in copilariile eroilor nostri si vom gusta din delicioasele bucate dulci si vom afla retetele pastrate cu mare drag din generatie in generatie. Astazi, alaturi de Ludmila Agheni am gatit niste placinte cu mere!

 

01_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

02_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

03_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

04_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

05_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

06_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

07_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

 

Cum si unde ti-ai petrecut copilaria?
Toata copilaria mea am petrecut-o la tara in satul Navirnet, raionul Falesti. Acolo m-am nascut si am locuit pana la facultate. In vacante mergeam la bunei care traiesc in Sarata Veche. Erau cele mai tari, vesele si memorabile vacante.

 

Care este cea mai mare nazbitie facuta de tine in copilarie?
Eram prin clasa a 4 sau a cincea si am hotarat sa fac fursecuri-nucusoare. In reteta scria 300 grame de unt, iar eu am pus 3 kg!!! )))) deci… Am scaldat toata bucataria in unt topit. De atunci aveam dorinta sa gatesc ceva, iar primele experiente au fost foarte vesele!

 

Esti o mamica minunata, copilaria fiicelor tale difera mult de a ta?
Mersi pentru asa aprecieri. Incerc sa fiu o mama buna si sa le dau copiilor mei ceea ce eu nu am avut. Mai multe calatorii, mai multe activitati socio-culturale, mai multa distractie. Colorez copilaria lor cu cele mai aprinse si «gustoase» culori. In timpul copilariei mele nu erau atatea activitati, din pacate.

 

Care sunt gusturile copilariei tale?
Copilaria mea se asociaza cu placintelele fierbinti si rumene numai scoase din cuptor ( cuptor cu lemne!) in toate weekend-urile. Si paine cu unt si dulceata facuta de mama in fiecare dimineata. Dulceturile erau din cele mai variate, de la capsuni, zmeura si cirese pana la dulceata din pepene verde.

 

 

~ Reteta Copilariei ~

08_Gusturi_din_copilarie_Ludmila_Agheni

Placintele cu mere

Ingrediente:

pentru aluat:
aluat foietaj
scortisoara
1 ou
Seminte de in
zahar Cinci Inimioare

Formula magica:

Curatam merele de coaja si seminte si taiem felii nu prea groase, le punem in tigaie cu 2 lingurite de apa si 2-3 linguri de zahar. Caramelizam la foc mediu, 5-6 min. La final punem un pic de scortisoara. Intre timp taiem aluatul patratele 10/10 cm, punem cate 2-3 felii de mere caramelizate (racorite) pe fiecare bucata portionata de aluat si le incleiem cu grija. Aranjam pe tava tapetata cu hartie de copt si punem in rola preincalzita (180 grade) pentru 7-8 min. Apoi le scoatem si ungem cu ou batut si presuram seminte de in ( care dau un gust deosebit) si le punem inapoi in rola pentru 15 min. Semintele de in pot fi inlocuite cu seminte de susan. Pofta buna!


photo Eva Elena
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md