MONDAY COFFEE

0_monday_coffee_Tatiana_Tsibuleac

Tatiana Țîbuleac:
“Probabil ca cineva se gandeste: s-a maritat si asta la Paris si s-a apucat de scris din plictiseala.”

 

01_monday_coffee_Tatiana_Tsibuleac

 

Cum trece un week-end tipic al Tatianei Țîbuleac la Paris si prin ce se deosebeste de weekend-ul de aici?

Cind nu aveam copii exploram de fiecare data locuri noi, mergeam la expozitii, galerii, concerte, puteam sa mergem pe negindite la un restaurant, in afara orasului, oriunde. Acum viata se roteste mai mult in jurul lor si a ceea ce vor ei sa faca. Alegem activitati care sa ii satisfaca pe ambii, pentru ca au inca regimuri diferite. In week-end mergem des in padure sau la Muzeul Stiintei, pentru ca propune activitati interesante pentru copii. Ii invata sa exploreze, sa afle cum functioneaza lumea din jurul lor, lume pe care vor trebui sa o infrunte mai tarziu. Mergem des si la tara. La Chisinau de data aceasta nu am reusit sa prind weekend-ul, am venit miercuri si simbata deja am plecat inapoi.

 

Cum ti-a parut?

Chisinaul mi-a parut stresat, nu stiu daca este vorba de criza sau de astenia aceasta de primavara in care se afla lumea. Dar, desi stralucea soarele, oamenii mi s-au parut crispati. Inainte cind veneam mai des nu observam atit de mult discrepantele dintre “acolo” si “aici”. Acum le vad mai clar.

 

Tema seminarului la care ai participat a fost aleasa de tine?

A fost primul meu discurs public in fata atitor oameni. Nu planificasem sa vin degraba dupa lansarea cartii, insa am regretat atunci ca nu am avut posibilitatea sa ma intalnesc cu cititorii. Tocmai de aceea, cind organizatorii seminarului m-au contactat si mi-au propus aceasta formula, am acceptat. Mi s-a propus sa vorbesc in fata femeilor despre curajul de a fi tu insati. O tema pe care si eu inca o explorez si nu ma consider deloc un etalon. Nu am primit bani pentru aceasta, am venit pentru ca am dorit sa trec prin aceasta experienta si le multumesc mult la toate femeile care au gasit curaj sa vina la intalnire.

 

Ce inseamna pentru Tatiana Țîbuleac curajul de a fi asa cum este?

Este scrisul si cartea care a aparut pina la urma. Eu nu sunt deloc curajoasa atunci cind vine vorba de pasiunile mele, de ceea ce imi spune inima. Intotdeauna am vrut sa scriu, dar cind lucram la televiziune nu prea am avut posibilitatea sa stau si sa scriu din placere. Un orar nebun si plin de deadline-uri nu iti prea lasa loc de alte scrieri. Iar cind am plecat la Paris mi s-a facut dor de casa, de limba romana si de oamenii de aici. Asta a coincis si cu mai mult timp liber.

 

Nu ai avut frica de a auzi critica in adresa ta?

Eu stiam ca ea va fi si, deci, eram pregatita. Probabil ca cineva se gandeste si acum: s-a maritat si “asta” la Paris si s-a apucat de scris din plictiseala. Dar in realitate lucrurile stau cu totul altfel. Eu am 2 copii, cred ca toate mamele stiu ce inseamna asta si cum iti fura ei tot timpul. Putini stiu ca eu in afara de copii am si un serviciu, -coordonez componenta video a unui proiect European. Asa ca faza cu scrisul din plictiseala chiar nu este potrivit situatiei mele. Cat despre critici – cine vrea cumpara cartea, cine nu – nu.

 

Te-ai gindit sa scrii in alte limbi?

Voi continua sa scriu in limba romana, si nu pentru ca nu as putea scrie in alta limba – vorbesc fluent engleza. De altfel sotul meu este englez si este limba pe care o vorbim acasa, dar asa simt eu si asa voi face. Poate cindva cartile mele vor fi traduse in alte limbi, eu insa nu mi-am pus acest scop. Scriu pentru ca vreau sa scriu.

 

Care sunt planurile tale pentru aceasta saptamina?

Sa fac ceva ce mi-am promis demult, dar am sa tin acest lucru in taina. La seminar am vorbit despre curaj, nu doar despre al meu, dar despre al oamenilor pe care i-am intilnit in calea mea, oameni care m-au inspirat. Si daca tot am avut ce spune la tema asta, acum e timpul si eu sa fac un pas inainte si sa fiu curajoasa.

 

  dimineata de luni  
buna

  ziua cu noroc  
vineri

  cafeaua preferata  
cappuccino

  dejun preferat  
cel mai des doar o cafea

 

02_monday_coffee_Tatiana_Tsibuleac

03_monday_coffee_Tatiana_Tsibuleac

04_monday_coffee_Tatiana_Tsibuleac

 

photo Eva Elena
Special thanks to Uptown Cafe for being a great host)!
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md