MONDAY COFFEE

00_monday_coffee_Marcel_Bostan

Marcel Bostan:
“Lumea crede ca muzicantii sunt neorganizati, dorm toata ziua si cind ii prinde inspiratia se apuca de scris.”

 

01_monday_coffee_Marcel_Bostan

 

Ce ai facut in acest weekend?

Am fost in Galati, am avut un concert cu citeva trupe din Romania – «Luna Amara» si «Omul cu Sobolani». Este un festival nou, organizatorii spera sa il dezvolte ca un festival regional de muzica rock. O sa vedem cum o sa evolueze. Ca atare, noi nu avem weekenduri sau zile obisnuite, in zilele de simbata si duminica noi de obicei avem concerte, dar cind nu suntem prinsi in activitati de scena, ne aflam in studiou. Nu avem un grafic fixat, de genul ca luni facem aia sau miercuri altceva. Viata este o continuitate si noi traim si cream in ea.

 

Nu te gindesti citeodata ca ar fi mai simplu sa ai un job de luni pina vineri, un life frame bine definit si clar?
Lumea crede ca muzicantii sunt neorganizati, dorm toata ziua si cind ii prinde inspiratia se apuca de scris. E adevarat ca citeodata pierdem contul zilelor si ne intrebam da ce zi e astazi. Dar asta nu pentru ca lenevim, dar pentru ca lucram in continuu, neatragind atentia la ceas. As spune ca Alternosfera e de fapt o armata pentru toata lumea, doar ca nu tinem cont de anumite chestii formale, care nu au nici o importanta pentru noi. Multa lume traieste intr-o rutina, dintr-un obicei, dar daca ii pui in conditii mai neordinare se vor pierde si nici nu vor putea lua o decizie ca lumea. Citeodata, noi suntem mai organizati ca oamenii obisnuiti, incearca sa rezisti la 4 concerte la rind, daca nu dormi bine, nu te alimentezi normal sau daca logistica nu e pusa la punct. E ireal. O sa iesi la al doilea sau al treilea concert si o sa «dormi» pe scena. Nu cred ca asa prestatie va inspira pe cineva (zimbeste).

 

Alternosfera a pornit atunci cind tu erai un adolescent si era o perioada cind era in voga sa fii intr-un rock band, sa mergi la un festival. Acum au avut loc multe schimbari, cum de v-ati pastrat ca trupa si atit de ascultata pina acum?
Multe s-au schimbat de atunci… Era o perioada cind erau locuri unde fiecare saptamina lumea se aduna la concerte, in Black Elephant sau Yellow Submarine, evident in jurul lor s-a creat o comunitate care asculta asa gen de muzica, apareau foarte multe formatii, erau organizate festivaluri, era si un post de radio concentrat la asa stil de muzica. Pe urma am absolvit toti universitatea, au aparut mai multe obligatii, la cineva o familie, majoritatea aveau nevoie sa gaseasca o sursa materiala din care sa poate trai normal. Clar ca multe banduri cum au aparut asa si au disparut. In Alternosfera s-a schimbat multa lume de atunci in componenta, fiecare avind motivele sale de plecare. Dar timpul trece si noi existam, nu doar ca o entitate creativa, dar ca o formatie care are succes si in plan comercial.

 

E real pe cind majoritatea pietii este ocupata de muzica electronica si pop?
Acesta este cel mai mare mit care exista la noi si nu doar. Nu demult am stat de vorba cu un impresario din Romania despre cifrele de vinzari in domeniului muzicii si am fost uimit si eu cit de putin de facto detine ca procent de vinzari la bilete muzica electronica. Cind in tur de un an pleaca asa o formatie ca Metallica, AC/DC, Red Hot Chilli Peppers sau alta de acest gen, biletele se vind cu jumatate de an inainte sau chiar mai mult, iar auditoriul este extraordinar de mare. E un Sensation sau Tomorrowland dupa cifre, dar nu o data in an, da fiecare saptamina sau chiar de 2-3 ori pe saptamina. Muzica rock, jazzul, alternative impreuna luate au o cota foarte mare.

 

Piesa cea mai buna a fost scrisa deja de Alternosfera sau nu?
Evident ca nu. Eu sunt cel mai mare critic al meu. Si in genere nu analizez piese, ci mai degraba albumuri. Pentru mine ele sunt legate de o anumita perioada de creatie, cu un anumit moment in viata. E un fenomen mai rar acum, cind poti cumpara orice track pe itunes si majoritatea artistilor sunt concentrati pe single-uri mai ales in lumea pop muzicii. Un album este, insa, o atmosfera in care te cufunzi ca intr-o mare de sunete cu fiecare cintec. Acum lucrez la ceva nou.

 

Care a fost ultimul concert la Chisinau si cum a trecut?
A fost acum pe 14 martie in hala Moldova Film. Am pus in vinzare aproape 1000 de tichete si au fost vindute practic deodata. Daca era mai mult loc venea si mai multa lume. Un timp cam am uitat noi de casa si chiar poate imi pare rau. Dar este destul de dificil sa faci aici concerte, nu sunt locuri specializate, pe linga niste pereti, noi avem nevoie si de o acustica buna, suntem doar un band live si sunetul conteaza enorm. Dar nici in Romania situatia nu e cu mult mai buna in afara Bucurestiului. Chiar si la Moldova Film nu stiu daca am fi facut ceva, daca nu era o filmare inainte de asta si oricum am avut de pregatit locatia si atunci ne-am gindit, de ce nu, haideti sa facem si un concert. Dar eu sunt pretentios, cind am intrat acolo deodata am zis, trebuie sa facem ceva cu peretii sa arate bine si a trebuit sa ii acoperim pe toti cu textil negru. Este de munca.

 

Rock banduri noi mai apar si cine este auditoriul acum la concertele voastre?
Practic fiecare saptamina eu primesc demo-tapes de la banduri noi de aici, le este greu acum pentru ca nu au nici un suport si nu au unde canta, dar de la asta dorinta nu dispare. Iar auditoriul este format din lume noua, chiar la concertul de saptamina trecuta de la noi primele rinduri erau toti adolescenti, carora le place muzica noastra, care stiu chiar si versurile. Iar in spate erau cei deja cu care ne stim ca fani de mai mult de 10 ani, mai linistit deja ascultind muzica cu o bere. Auditoriul exista, doar ca el trebuie scos din casa la un concert bun.

 

Care sunt planurile pentru saptamina aceasta?
Din nou plecam in Romania (zimbeste). Ne asteapta 2 concerte si cred ca vom fi primiti ca de obicei foarte bine.

 

02_monday_coffee_Marcel_Bostan

03_monday_coffee_Marcel_Bostan

04_monday_coffee_Marcel_Bostan

 

photo Eva Elena
Special thanks to Uptown Cafe for being a great host)!
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md