MONDAY COFFEE

00_monday_coffee_Lilu_Ojovan

Lilia Ojovan:
„Vreau ca fetita mea sa creasca intr-o societate buna si sa fie mindra ca mama ei a facut ceva in viata.“

 
01_monday_coffee_Lilu_Ojovan

 

Cum ai petrecut acest weekend?
Cea mai mare bucurie a acestor zile de odihna a fost aceea ca ne-am planificat vacanta de vara. Am fost la tirg, am trecut prin oferte si iata deja stim unde vom merge. Astept deja luna august cu mare nerabdare. Vom merge impreuna cu fetita noastra, nu este prima vacanta petrecuta impreuna, dar data trecuta am fost cu buneii care ne-au ajutat. Acuma o sa ne descurcam singuri.

 

Tu ai un job serios la Jurnal tv, un blog personal si o familie, de care ai grija, cum de te-ai hotarit sa mai duci si seminare de dezvoltare personala?
Eu simt nevoia permanenta sa ma dezvolt, asa sunt eu si faptul ca am un job si am si familie nu inseamna ca am sa ma opresc. Eu sunt de fapt un creator, nu pictez nu cant, dar creez careva valori, pot fi foarte aproape sufleteste de oameni, sa ii ajut sau sa ii inspir. Eu am nevoie de oameni ca sa evoluez si sper ca si ei au nevoie de mine. Este ceva reciproc. Nu sunt un trainer profesionist, nu sunt doctor in psihologie, dar am trait multe si pot imparti experienta mea cu ei. Am trait asa cum am simtit, cum mi-a soptit inima si vreau sa ii indemn si pe alti oameni sa faca asta. Doar atunci cind faci lucrurile din placere, din pasiune, vei simti viata cu adevarat. Noi nu avem cultura si arta de a trai din pacate, dar poate fi invatata.

 

Seminarele sunt adresate doar femeilor?
Nu fac seminare specializate pentru femei. Cred ca fiecare femeie are necesitatea sa evolueze, dar daca ea nu este sustinuta de un barbat, degeaba merge la toate trainingurile si workshopurile. Toata viata noastra decurge linga cineva, fie frate, fie tata, fie sot. Daca barbatul de alaturi nu te intelege si nu te sustine e dificil sa realizezi ceva, ai nevoie de aceste aripi si de un cuvint de incurajare. Cind vin perechi la aceste lectii e chiar minunat. Unde sunt doi – puterea creste, o familie e o echipa, care impreuna poate face foarte multe.

 

Deseori in familiile unde o persoana este implicata in televiziune apar probleme din cauza la diverse motive, fie exces de atentie, fie a unui orar supraincarcat. Cum le reusiti voi pe toate si va pastrati dragostea voastra?
Eu am noroc pentru ca imi traiesc viata linga un om care stie ce inseamna televiziune. Eu am facut cunostinta cu sotul meu in cadrul unei televiziuni. Adica amindoi am crescut ca personalitati in acest mediu specific. Noi stim cu ce se maninca, stim ce sacrificii se fac si ce nu ar trebui facute niciodata. Cunoastem limitele si oricum avem grija ca noi sa fim pe primul loc. Imi dau seama ca daca era altcineva nu reuseam sa ajung cine sunt acum. Cum si am spus mai sus, suntem o echipa.

 

Care este secretul ca le reusesti pe toate?
Ma scol dimineata la ora 5 si sunt fericita, probabil putina lume poate sa spuna asta (zimbeste). De 5 ani ma trezesc la 5 dimineata si e un exercitiu foarte bun de vointa. Acest timp este doar al meu, pot sa reusesc sa citesc ceva, sa mai string prin casa, sa imi pun gindurile pe foaie. Mai sunt citeva plusuri cind ai un orar nestandart de lucru – nu dai de ambuteaje, cind plec si cind vin de la serviciu strazile sunt pustii.

 

Organismul tau suporta bine acest stil de viata?
Ma alimentez bine, dorm o ora de amiaza, petrec timp la aer liber, plimbindu-ma cu fetita. Ma simt bine si foarte energic! Corpul meu are nevoie de acest somn pentru ca altfel dupa o saptamina doua nu voi fi capabila sa lucrez normal.

 

Tu regulat postezi pe blog, planifici sa il transformi sau va ramine asa cum este?
Blogul meu curind va creste intr-un site de dezvoltare personala in care voi aborda multe chestii despre cum sa avem o viata sanatoasa si fericita. Lucram acum la design-ul lui si mai avem putin de tot. Voi scrie despre ceea ce stiu si putin ma intereseaza reiting-urile, si asa este prea multa presa galbena. Vreau sa aduc valoare in aceasta lume si sa fiu de folos. Vreau ca fetita mea sa creasca intr-o societate buna si sa fie mindra ca mama ei a facut ceva in viata.

 

Cum vezi viitorul fetitei tale?
Eu chiar nu il vad. De ce? Pentru ca nu am dreptul. E va alege singura ce ii place mai mult, in ce sa creada, ce sa devina. Iar eu sunt alaturi pentru a dezvolta talentele ei, a darui multa dragoste si a o ghida in viata. Ea deja este o mica personalitate si are deciziile ei in fiecare zi. De exemplu ii place culoarea verde si asa am facut camera ei. Copilul iti ofera foarte multe raspunsuri chiar si fara sa vorbeasca, trebuie sa fim observatori. Si chiar nu are nevoie de multe, deseori hainutele prea scumpe sau gadgeturile il fac mai limitat in libertatea de a se exprima, de a se juca. Deseori parintii atrag prea multa atentie la partea materiala si uita de cea spirituala, care e mult mai importanta pentru dezvoltarea copilului.

 

Daca ai avea posibilitatea de aface o schimbare in sistemul nostru de invatamint si de a introduce ceva ce ar fi foarte important pentru copii sa cunoasca, ce ar fi?
Vai, cred ca as introduce lectii de omenie in scoli. S-a uitat acum prea mult cum e sa ajuti oamenii si asta o vad in fiecare zi. Vreau ca copii sa faca lucruri practice, ce tin de viata reala, sa mearga sa ajute batrineii dintr-un sat, sau poate chiar si la o casa de copii. Asa experiente le fac sa pretuiasca ce au si sa se confrunte cu multe momente, care ei trebuie sa le stie. Nu nota face omul, ci cunostintele de viata.

 

  dimineata de luni  
buna

  ziua cu noroc  
cea in care traiesc

  cafeaua preferata  
espresso

  dejun preferat  
ceea ce gateste bucatarul de la Desteptarea

 

02_monday_coffee_Lilu_Ojovan

03_monday_coffee_Lilu_Ojovan

04_monday_coffee_Lilu_Ojovan

 

photo & interview Eva Elena
Special thanks to Uptown Cafe for being a great host)!
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md