INTERVIEW

00_Irina_Stavila_family_tree

Irina Stavila: Dorinta mea cea mare este ca in casa fiecarei familii din Moldova sa fie un arbore genealogic, sa fie o traditie.

Irina_Stavila_family_tree_ (1)

Irina_Stavila_family_tree_ (2)

Irina_Stavila_family_tree_ (3)

Irina_Stavila_family_tree_ (4)

Primele lucruri despre istorie si stramosi le stiu de la tatal meu, care este doctor in stiinte istorice. Cind aveam vreo 14 ani, el mi-a propus sa il ajut la intocmirea unei scheme genealogice si mai exact sa fac legatura dintre parinti si copii. Eu am fost foarte curioasa, pentru ca eram mereu inconjurata de carti, hirtiute, diferite insemnari. Apoi, m-am implicat tot mai mult, desenind primii arbori stilizati.

In timp am inceput sa merg si la Arhiva Nationala, acolo unde se pastreaza documentele legate de nasteri, casatorii si decese. Mi-am facut un permis si de atunci petreceam foarte mult timp in aceasta arhiva, descifrind texte vechi. Tatal m-a invatat sa le inteleg si sa gasesc ceea ce aveam nevoie. Pot spune ca am mostenit aceasta profesie.

Oamenii cred ca pentru a face un arbore al familiei trebuie sa le stie pe toate, dar de fapt e mult mai simplu. Este necesara doar dorinta persoanei in cauza, numele bunicului si satul in care s-a nascut. Restul il facem noi, de la A la Z. Cercetarea dureaza 3 luni si este intocmita pe baza documentelor de arhiva din ultimele 7 generatii, adica cu 300 de ani inapoi.

Desigur, se intilnesc si cazuri mai complicate, cind familia s-a stramutat dintr-un sat in altul, atunci cautarile pot dura mai mult. Dar in marea majoritate gasim legatura, daca buneii s-au nascut pe teritoriul dintre Nistru si Prut. Daca stramosul a fost nobil, boier cazul se rezolva suta la suta, datele s-au pastrat foarte bine.

Oamenii apeleaza la noi din diverse motive. Liderii vor sa stie daca stramosii lor au avut aceleasi energii. De cele mai multe ori, oamenii cauta raspuns la anumite intrebari. Unii din ei, sunt placut surprinsi sa afle ca provin dintr-o vita nobila. Un arbore genealogic ar putea spune multe lucruri despre oameni.

Un arbore stilizat este si un cadou foarte frumos. Asa ca daca va ginditi la un dar mai neobisnuit pentru cineva – arborele genealogic e o optiune foarte interesanta. Costul unui arbore este de 250 de euro, jumatate din care o achitati deja dupa ce primiti arborele.

Cindva asa un arbore arata foarte simplu si se facea lipind bucatele de hirtie cu numele oamenilor pe o coala mai mare. Dupa aia am apelat la diversi specialisti, care ne-au elaborat o forma a arborelui. Cu timpul ea a evoluat si acuma este cum o vedeti in poze si, desigur, o facem deja la calculator intr-un anumit design.

Dorinta mea cea mare este ca in casa fiecarei familii din Moldova sa fie un arbore genealogic, sa fie o traditie. E frumos sa stii de unde vii si cine iti sunt stramosii. Indica nivelul de cultura a unui neam.

Arborii genealogici facuti de noi sunt in casele multor personalitati cunoscute din Republica Moldova: Petru Lucinskii, Marian Lupu, Dumitru Braghis, Iurie Ciocan, mai multi ministri, Anatol Stati, Valeriu Oglinda, Arcadie Barbarosie, Svetlana Bivol.

Irina_Stavila_family_tree_ (5)

Irina_Stavila_family_tree_ (6)

Irina_Stavila_family_tree_ (7)

Irina_Stavila_family_tree_ (8)

Irina_Stavila_family_tree_ (9)

 

photo Eva Elena
place #studio510
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md