De la Tată la Fiu

00_Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna

Istoria începe cu un om, de la visele şi aspiraţiile sale. Din generaţie în generaţie, el îşi transmite cunoştinţele şi dragostea pentru meserie, pasiunea şi perseverenţa spre a atinge succesul. Odinioară, Richard Hennessy a creat inconfundabilul eau de vie şi l-a transmis urmaşilor săi. Azi, după 250 de ani, această licoare îşi păstrează gustul special şi valorile de familie.
Personajele acestui proiect sunt nişte învingători, ei au reuşit să transmită fiilor săi cea mai preţioasă moştenire – principiile şi ideile lor de viaţă. Într-o zi de iarnă, ei s-au întâlnit la câte un pahar de Hennessy X.O. şi ne-au spus povestea lor.

 

Tudor și Nicu Țărnă

Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_ (1)
Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_ (2)
Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_ (3)

Tudor Țărnă – Maestru în arte a Republicii Moldova, directorul centrului de cultură și artă “Ginta Latină”, dramaturg, poet si regizor. Tatăl a doi fii – Nicu și Mihai.

~

Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_ (4)
Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_quote1_2

Nicu Țărnă

Din copilărie am prins de la tatăl meu dragostea de teatru. Atunci era actor şi director adjunct la teatrul Pușkin, acum Eminescu. Pot spune că am crescut în culise. Tata mă lua și în deplasări de serviciu și mă lăsa să stau la repetiții, iar eu cu sufletul la gură învățam tot ce întelegeam pe atunci.

Faceam de toate când eram copil, îmi placea mult meseria tatălui și voiam să fiu de ajutor, știam cam toate textele personajelor, aranjam recuzitele teatrale. Mă învârteam și eu acolo printre picioarele tuturor.

Lecțiile cele mai importante de viață le-am prins mai târziu. Am învățat din propriile mele greșeli și apoi regretam că nu l-am ascultat pe tata. Dar, așa suntem noi toți, păcat că experiența și cunoștințele nu se transmit ereditar, am fi ajuns deja în alte galaxii, probabil. Așa este omul, vrea să simtă totul pe propria piele și mai rar dă ascultare altora.

Am învățat de la el sa fiu bun, să fiu eu însumi, să nu supăr pe alții. Poartă-te cu alții cum ai vrea ca ei să se poarte cu tine, o chestie care o repeta des și care am aflat-o de la tata mult mai devreme decât să îl citesc pe Dale Carnegie. Când venea la teatru, se salute cu toţi, începând de la paznic și până la doamna de serviciu. Îl țin minte toți și până acum.

Tata e foarte sincer și emotiv. Poate să asculte ceva deosebit și să vezi o lacrimă la el pe obraz. Nu își ascunde niciodată sentimentele, nici nu e nevoie de asta, e ca o carte deschisă. E și bine, e și rău, în viață trebuie să fii mai dur câteodată.

Nu prea am avut gânduri secundare când a venit momentul să decid ce vreau să fac în viață. Am zis că dacă ceea ce fac va schimba ceva, dacă pot să îi molipsesc, să îi mișc pe alții prin arta mea – așa să fie. Am devenit student la 2 facultăți – actorie și regie. Mă atrăgea și istoria, dar am decis în favoarea artei. Nu m-am gândit nicio clipă că trebuie să îmi aleg o profesie mai practică sau mai în vogă.

Inițial părinții erau sceptici față de cariera mea muzicală, dar oricum simțeau că asta îmi e vocația și m-au ajutat cu tot ce au putut. Cele mai multe cântece ale mele sunt scrise de tata, mai colaboram și cu Bogdan Dascăl, dar Tudor Țărnă este textierul numărul unu al trupei “Gândul Mâței”. “Prieten de drum”, “Am să vin”, “Requiem”, “Liber Tu” sunt piese scrise de el.

Acum joc în spectacolul “Spărgătorul de nuci”, care este o adaptare a fratelui meu Mihai Țărnă. El a montat piesa, pe care o puteţi vedea deja pe scena teatrului “Ginta Latină”. Tata poate să îmi dea un comentariu despre rolul meu, să îmi dea un sfat, dar nu ne certăm niciodată, am depășit demult această etapă.

~

Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_ (5)

Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_quote2_2

Tudor Țărnă

De mici copii i-am învățat pe băieți să își caute rostul lor în viață, să își găsească locul și să nu supere pe nimeni. Nu era necesar să îi placă anume actoria, nu aveam de gând să fac din băieții mei actori, dar uite că soarta și ei au decis să continue aceeași cale pe care am urmat-o eu cândva.

Copiii mei mi-au fost alături mereu cât au crescut. Comunicam ușor și liber pentru că eram o mare parte din viața lor, cum sunt şi acum, de altfel, și mă bucură mult acest fapt. Când aveau nevoie, veneau la mine să ceară un sfat, când nu – le eram alături, îi susțineam.

Un bărbat adevărat în primul rând nu trădează. Nu trădeaza familia, femeia lui, copiii lui, prietenii. Este sincer și adevărat, nu se supără de la fleacuri. Dacă a greșit, știe cum să își ceară scuze. Să nu fie mofturos, să nu ceară mai mult decât poate duce, să nu își asume proiecte pe care nu le poate realiza, iată ce trebuie să facă.

Teatrul este un magician. Spune povești care deseori sunt o ficțiune, dar care sunt capabile să trezească sentimente în inima omului, să scoată la suprafață ceva demult uitat, să joace pe clapele visurilor lui. Omul râde cu noi, plânge cu noi și se cunoaște din nou. Noi suntem medicii sufletului și băieții mei sunt o parte din toată magia asta.

E plăcut să îl văd pe Nicu pe scenă, să știu că spectacolul a fost montat de Mihai. Eu mă bucur și mă mândresc, nu sunt dintre părinții aceea care au emoții mari şi nu se pot uita cum copiii evoluează. La fel, nici Nicu nu are emoții că eu sunt în sală. Nu avem așa ceva.

Băieții completează golurile mele şi au reuşit mai multe decât mine. Cine l-a văzut pe Nicu în scenă, va fi de acord cu mine că este un actor bun. Unele roluri chiar sunt extraordinare. Fratele lui, Mihai, este acum la Paris, dar când vine la noi plin de idei și montează piese minunate, eu mă bucur ca părinte. Este un regizor cu calități deosebite.

 
Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_ (6)

Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_ (7)

Hennessy_XO_#2_Tudor_&_Nicu_Tarna_ (8)

 

 

photo Eva Elena
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md