De la Tată la Fiu

00_Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea

Istoria începe cu un om, de la visele şi aspiraţiile sale. Din generaţie în generaţie, el îşi transmite cunoştinţele şi dragostea pentru meserie, pasiunea şi perseverenţa spre a atinge succesul. Odinioară, Richard Hennessy a creat inconfundabilul eau de vie şi l-a transmis urmaşilor săi. Azi, după 250 de ani, această licoare îşi păstrează gustul special şi valorile de familie.
Personajele acestui proiect sunt nişte învingători, ei au reuşit să transmită fiilor săi cea mai preţioasă moştenire – principiile şi ideile lor de viaţă. Într-o zi de iarnă, ei s-au întâlnit la câte un pahar de Hennessy X.O. şi ne-au spus povestea lor.

 

Alexei și Marian Stîrcea

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_ (1)

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_ (2)

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_ (3)

Marian Stîrcea, compozitor, pianist, director artistic al Filarmonicii Naționale, tatăl lui Alexei Stîrcea – muzician, Dj, PR manager al centrului cultural.

~

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_ (4)

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_quote1_2

 

Alexei Stîrcea

Primele amintiri legate de tata și de copilărie sunt cele de acasă. Mă înconjurau sute de înscrieri muzicale, discuri de vinil…pianul. Făceam primii pași spre muzică, încă neînțelegând ce și de unde vine. Eram micuț de tot.

Tătăl meu nu m-a impus niciodată să fac ceva. Singur mă trageam să apăs clapele de pe pian, fredonam melodii și încercam să reproduc ceva. A fost ceva foarte organic și am mers la școala muzicală de bună voie. El a văzut genele lui în mine, genele bunelului și auzul muzical perfect.

Când eram micuț, îmi imaginam că voi deveni muzician, mă uitam la tatăl meu și el era un exemplu pentru mine, pianist, compozitor, producător. Cu timpul s-au schimbat tendințele, s-a schimbat muzica care îmi plăcea, au apărut alte oportunități și eu am început să mă dezvolt în altă direcție.

Prima oară am pus muzică pentru cineva în calitate de DJ la o discotecă de la școală. Eu aveam tehnica cea mai bună și toți mă rugau să o aduc la școală. La 16 ani deja mixam platanele ca un profesionist. Îmi amintesc și acum aceste momente.

În ultima vreme, am cam neglijat pianul în favoarea pupitrului de DJ. Încerc și să compun muzică, am planuri și idei în acest sens. Aș vrea să fiu compozitor, ca tatăl meu, dar am și ambiții să evoluez pe scena mare ca DJ.

Nu mi se pare dificil să compun muzică electronică, dar probabil nu pot fi obiectiv la tema asta, deoarece am auz muzical perfect, cunosc din copilărie notele și am studii muzicale. Desigur, trebuie să ai și talent și inspirație. Mai ales partea cu inspirația poate fi mai dificilă uneori, deși mulți DJ contemporani se folosesc de șabloane și bucăți programate cu priză la public.

Îmi place muzica electronică, pentru că e foarte variată. Aș vrea să ajung să scriu track-uri care vor ajunge populare.

Tata m-a învațat să fiu deschis, să comunic cu oameni diferiți, din domenii diverse, să fiu politicos, să îmi respect neamul și familia noastră și să fiu un om onest.

Uneori îmi pare rău că nu l-am ascultat pe tata în anumite momente. Așa suntem noi copiii, mai încăpăținați și trebuie să mai facem și greșelile noastre proprii pentru a înțelege unele lucruri în viață.

~

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_ (5)

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_quote2_2

 

Marian Stîrcea

Pentru mine și neamul nostru e importantă istoria, e important ce transmitem din generație în generație, ne tragem încă din neamul Cantemirilor. De la tată la fiu am transmis tot ce a avem mai bun. Bunelul meu, de asemenea era un om important în viața socială și culturală a țării noastre

Nu mi-am imaginat că Alexei va deveni muzician. Dar i-am împărtășit ceea ce știu mai bine, adică muzica. Voiam să fie mai aproape de artă, de tot ceea ce e frumos, să fie un om profund, complex și să aibă o meserie.

Să fii muzician, un pianist bun e o meserie de onoare și poate fi de succes, atât din punct de vedere a popularității, cât și material. Poți fi excelent, poți evolua pe cele mai bune scene din lume, doar că trebuie să ai dorință să muncești zi de zi. Pentru mine muzica înseamnă totul, nu îmi imaginez o altă soartă sau o altă viață.

Îmi pare rău că nu sunt la fel de tânăr ca fiul meu, pentru că acum lumea e deschisă, poți face atâtea, călători în diverse țări, comunica cu toți. Această schimbare e importantă și a influențat viața tuturor spre bine. Acum lumea e plină de oportunități.

Pentru mine există muzică bună și rea, de aceea nu sunt împotrivă că fiului meu îi place muzica electronică și el se vede mai mult în această direcție de dezvoltare. Muzica poate fi divizată după calitate, cred eu, iar deja gusturile sunt diferite la toți. Discrepanța dintre generații există, dar aceasta nu înseamnă că daca mie nu îmi place un cântec, el este neapărat rău. Pur și simplu nu e pe placul meu și atât.

Eu mă dezvolt și sunt la curent cu toate noutățile din breaslă, folosesc și eu programe diverse pe calculator, deseori chiar îi arăt lui Alexei o aplicație sau alta. Nu mă ascultă mereu, dar așa e întotdeauna între copii și părinți.

Neamul nostru a fost întotdeauna unul foarte cumsecade, oameni intelectuali, patrioți ai poporului său. Eu aș vrea ca fiul meu să continue această linie, să devină un om cunoscut, să creeze lucruri frumoase care vor rămâne în istorie.

Un bărbat adevărat e cel ce gândește, ce se ține de cuvânt. Vede și simte ce se petrece în jurul lui, e comunicativ, se descurcă în situații dificile. Cultura joacă un rol important, un bărbat trebuie să se descurce și în politică și în viața socială. Este un amalgam de calități.

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_ (6)

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_ (7)

Hennessy_XO_#3_Alex_&_Marian_Stircea_ (8)

 

 

photo Eva Elena
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md