De la Tată la Fiu

00_Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache

Istoria începe cu un om, de la visele şi aspiraţiile sale. Din generaţie în generaţie, el îşi transmite cunoştinţele şi dragostea pentru meserie, pasiunea şi perseverenţa spre a atinge succesul. Odinioară, Richard Hennessy a creat inconfundabilul eau de vie şi l-a transmis urmaşilor săi. Azi, după 250 de ani, această licoare îşi păstrează gustul special şi valorile de familie.
Personajele acestui proiect sunt nişte învingători, ei au reuşit să transmită fiilor săi cea mai preţioasă moştenire – principiile şi ideile lor de viaţă. Într-o zi de iarnă, ei s-au întâlnit la câte un pahar de Hennessy X.O. şi ne-au spus povestea lor.

 

Dan și Mihai Petrache

Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_ (1)

Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_ (2)
Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_-(2_2)

Mihai Petrache, jurist, politician, tatăl lui Dan Petrache – om de afaceri.

~

Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_ (3)
Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_quote1_2

Dan Petrache

Tata era bun cu noi, dar odată am primit o palmă și aceasta a fost unica dată, dar pe care am ținut-o minte foarte bine. Am însușit toate lecțiile deodată. Am zis atunci o minciună și tata mi-a dat clar de înțeles că așa nu se face.

Nu prea am avut eu etapa de a fi un băiețel, cam prea serios eram din copilărie și dacă alții își amintesc cum se jucau cu tata, eu deja pe la 8-9 ani participam ca ajutor la campania electorală prezidențială și împărțeam afișe. Probabil, este cea mai memorabilă amintire legată de tata de atunci. Eram printre oameni de la care puteam învăța ceva, oameni realizați.

Nu le-am dat bătaie de cap părinților mei în adolescență, nu eram tipul care fuma după școală, sau care făcea vreo trăsnaie demnă de chemarea părinților la școală. De atunci deja vroiam să fac ceva, încercam să am realizări cu care să mă pot mândri în cel mai scurt timp.

Tatăl meu îmi este și prieten și profesor, avem o comunicare de calitate, schimbăm opinii și idei, îmi este întotdeauna interesant alături de el. Eu sunt mult mai pragmatic decât el, mă gândesc poate prea mult la lucru, el găsește timp și pentru reflecții în liniște, se mai duce la vilă, petrece timp în natură, are un caracter mai liniștit puțin decât mine și pe alocuri mai romantic.

Ideile de afaceri au fost multe și când apăreau le consideram frumoase și cu sorți de izbândă, o parte din ele eșuau, ceea ce este normal. Dar eu nu mă dădeam bătut, sunt foarte ambițios și știu unde vreau să ajung, succesul cere muncă și dedicație. Când am o idee eu fac tot posibilul ca ea să devină realitate.

Cred în mine, dar cred și în Dumnezeu. Cred că dacă ai făcut absolut tot ce a depins de tine, într-un moment se mai întâmplă și minuni, îți întinde cineva o mână, se găsește o soluție. Nu o dată am simțit acest lucru pe pielea mea. E important să crezi în ceea ce faci.

Fiind încă în procesul de studii începusem afacerea cu dulciurile, care nu o luam ca ceva foarte serios, pentru mine era mai mult o plăcere, nu aveam mari așteptări de la ea. Dar uite că timpul trecea și am înțeles la un moment dat că se poate de făcut și bani în acest domeniu. Erau și multe altele, dat toate îmi aduceau satisfacție personală.

Nici o sumă de bani de pe lumea asta nu poate să te forțeze să mergi la lucru în fiecare zi acolo unde nu îți place. La un moment dat oricum ajungi la o criză de personalitate, dar și nu mai lucrezi cum trebuie. Eu întotdeauna am fost inspirat de ceea ce fac și am încercat să inspir echipa mea. Sper ca sunt un boss bun.

M-au atras întotdeauna afacerile care la prima vedere păreau monopolizate sau imposibile, complicate. Toată lumea se ferește de ele, având această predispoziție, că o să fie prea greu și nu ai ce căuta acolo. Când concurenții tăi sunt foarte bine puși pe picioare, inclusiv și din punct de vedere financiar, ei nu te iau în serios. Vii tu cu o vârstă mai fragedă, cu o investiție mai mică și încerci să faci ceva pe acest câmp de luptă. Lumea nu te consideră oponent, iar această e o oportunitate bună pentru a reuși în acest gen de business.

Îmi iubesc tatăl și este un exemplu pentru mine, este puțin prea idealist, parcă dintr-o lume paralelă, mai bună decât cea în care trăim.

~

Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_ (4)

Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_quote2

Mihai Petrache

Copiii mei i-am crescut liberi, să aleagă ceea ce socot mai bun pentru ei, iar eu le-am fost alături. Nu le-am indicat ce să devină, doar le-am dat câte un sfat când au avut nevoie de el.

Dan era pragmatic de mic, foarte hotărât, cum decidea ceva, deodată și făcea. Are niște calități deosebite, nu știu cui seamănă, soția mea spune că are genele unui bunel.

Să fii un om bun, să fii un bărbat bun înseamnă în primul rând să ai șapte ani de acasă, să deosebești binele de rău, lumina de întuneric, să respecți oamenii, să tinzi spre desăvârșire, să fii un profesional impecabil.

Astăzi lumea a devenit o junglă, unde legile de supraviețuire sunt foarte severe și Dan a însușit acest lucru devreme. Noi am crescut în altă societate și nu întotdeauna eu pot să îi dau îndrumare. Trebuie să fie primul și el știe asta.

Băiatul meu muncește foarte mult, practic 24 din 24 cu mici pauze la somn. Dacă vrei să trăiești bine, altfel nu ai cum, mai ales dacă vrei să o faci cinstit.

Când mi-a zis că vrea să se ducă inițial la facultatea de contabilitate, am zis că îi va prinde foarte bine în ceea ce urma să facă, mai ales că visa să dezvolte afacerea lui proprie. Apoi a făcut și alte facultăți. Eu sunt jurist de profesie, câteodată mă gândeam că ar putea și fiul meu ajunge un jurist bun, dar el are capacitățile perfecte pentru un antreprenor.

Unicul lucru de la care ne puteam certa erau cărțile. Eu eram de părerea că trebuie să le studiezi minuțios, iar Dan le lua așa repejor pe diagonală, prindea esența și mergea mai departe. Eu sunt mai conservatist, el întotdeauna caută metode noi și căi de a face totul mai repede.

Câteodată se întâmplau momente mai dificile și încercam să îi dau un sfat fiului meu, dar niciodată ultimativ, mai degrabă ca un prieten. Tinerețea e maximalistă, ea le dorește pe toate acum, în același moment. Noi, însă, deja știm că lucrurile de valoare nu se fac într-o zi.

Băiatul meu are o intuiție de invidiat, dar și putere de decizie. Când vede că ceva merge nu așa cum a fost planificat, schimbă direcția îndată, până lucrurile iau o întorsatură ireversibilă. E bravo în acest sens. Conștientizează riscurile și merge logic și consecvent în drumul lui. Ca tată sunt satisfăcut.

Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_ (5)

Hennessy_XO_#4_Dan_&_Mihail_Petrache_ (6)

 

photo Eva Elena
place Robin Pub
Taste of Life magazine { Dolce Vita }, Green Fusion Agency

* Toate drepturile sunt rezervate. Orice utilizare a materialului de pe www.dolcevita.md poate fi efectuat doar cu permisiunea scrisa, adresati request-ul la info@greenfusion.md